gyermekvedelem - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA      
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Farsang az FMGYK és TEGYESZ szakmai egységeiben 2019
 
 
 

Jelmezes télbúcsúztató a Gyermekvédelmi Központban

 

2019. február 21-én megvalósult a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat vezetőjének a tavalyi farsangon elhangzott kívánsága, hogy „Jövőre Veletek ugyanitt!” Az intézmény szűkös költségvetése ellenére, nem szakadt meg a hagyomány, megteremtődtek annak a feltételei, hogy a megye különböző településein lakásotthonokban, gyermekotthonokban nevelkedő gyermekek együtt űzhessék el a telet, jelmezekbe bújva együtt farsangolhassanak.

 A gondos készülődés és szervezés volt garancia arra, hogy a több, mint száz gyermek jól érezze magát Székesfehérváron.

 A programra elfogadta meghívást Tóth Árpádné, aki a zsűriben foglalt helyet az intézmény két másik dolgozójával; Bodó Eszterrel és Varga Péterrel. Marika néni most sem jött üres kézzel, ajándékot hozott a legötletesebb egyéni jelmezesnek, és megfinanszírozta az egyik kiemelt helyezett csoport pizzázását.

 Az intézményvezetői köszöntést követően a szakmai egységek jelmezesei  - gyermekek és nevelőik -  vették birtokba a jelképes színpadot. Szokás szerint nem csak jelmezesek felvonulását láthattuk, hanem színes csoportos produkciókkal kápráztattak el bennünket idén is.

A Sárbogárdiak időutazása az úttörők életébe vitt vissza bennünket. A mezőfalvai gyerekek ötletes térd-balett előadást mutattak be. Hawaiba az előszállási, Mexikóba pedig a dégi táncosok repítettek el bennünket. A dégi táncosokon kívül egyéni jelmezesek is érkeztek innét, többek között, az egyéni jelmezek legjobbja; egy hatalmas, valósághű tank is begördült a színpadra. A Ferences szerzetesek is innét érkeztek. Nagy sikere volt a velencei gyerekek és nevelőik táncos produkciójának; a felnőttek által mozgatott „élő” marionett bábjaik nagy tapsvihart arattak. A produkció-sorozat végén a székesfehérvári boszorkányok járták el táncukat, akiket még egyéni jelmezesek is követtek.

 Minden színpadra lépőnek járt a jól megérdemelt csokoládé.

 Amíg a szűritagok azon dolgoztak, hogy kialakítsák a helyezések sorrendjét, uzsonnára invitáltuk a jelenlévőket.

 A hangulat az eredmények kihirdetéséig, karaokéval emelkedett a csúcspontra. A bátor vállalkozó énekeseket szinte minden éneklésnél népes tábor bíztatta és segítette, természetesen nem maradt el az ehhez tartozó tánc sem.

 Öt óra előtt kerül sor a jelmezek, jelmezes produkciók méltatására, és a  hagyományosan a szakmai egységek által a díjazásra felajánlott -  sütemények, torták átadására. A zsűri idén is hangsúlyozta, hogy nagyon ötletesek voltak a jelmezek, és a produkciók. Ezek megalkotásában, elkészítésében nagy részt vállaltak a lakásotthonok dolgozói, az ott élő gyermekek egyaránt.

 A rendezvény kiváló házigazdája Ánosi Péter intézményvezető-helyettes volt, aki segítőivel
- az intézmény velencei és UGE szakmai egységek dolgozói és ellátottjai közreműködésével -  minden szükséges feltételről gondoskodott.

 Már kezdett besötétedni, amikor véget ért a dinom-dánom, és most is azzal indultak haza a farsangolók, hogy „Jövőre Veletek ugyanitt!”